onsdag 12. mars 2014

SISTE POST FRA ALASKA

Ein heidundrane adrenalinfest!

Jentene heiar på Joar fra Mo!
Foto: Hans Petter Sørensen


"Aoo AOUU!" skrik hundekoret, og spikrar sangen fast på hjernen til tusenvis av tilskodarar. Verdas lengste hundespannløp Iditarod har ENDELEG gått av stabelen, og me er så nøgde at me smiler til øyra og tilbake. 






Hans Petter koser seg!
Foto: Catrine Hole


Fotografen vår Hans Petter Sørensen har stolt fått fotopass inne på området, resten av oss har fått klappa hundar og ynskja ranværingen Joar Leifseth Ulsom og Oslo-dame Yvonne Dåbakk lukke til på norsk. Catrine og eg har stått på sidelinja i 5 timar og vinka av garde dei langstrakte bautane som segla pompøst forbi i solstrålar og heiarop, i "føtene" til sprekkeklare hundebeist i tet. 70 deltakarar med 16 hundar kvar gjer seg klar for det om lag 180 mil (1059 miles) lange racet opp til Nome. 


De 5 norske; fra venstre; Ralph Johannessen, Tommy Jordbrudal, Joar leifseth Ulsom, Robert Sørlie og Yvonne Dåbakk.
Foto: Hans Petter Sørensen


Mette heiar på Norge!
Foto: Elin Nystad

Resten av gjengen vår har køyrd lenger opp i løypa for å vifte med norske flagg i skogen, med fanfarer, nasjonalsongar og bålfyring i kulissane. Det kjennest heilt enormt å vere her. Nede på startområdet stikk fjernsynkanalane opp som soppar rundt oss, turistar frå fjern og nær snik fram snutane og håpar på gode blinkskot medan journalistar og hjelpeassistentar også dekorerar startområdet. I sjølve hundespanna sit fans som har betalt tusenvis av dollar for å få glitre ut frå start. Det er heilt sjukt det her. 




Spannførarane skal straks ut i Alaskas audemark. Der skal dei greie seg på eigahand i tre veker, ta full omsorg for eit titals hundar og samstundes tenkje strategi og løyse utfordringar undervegs. Ein skal vere sterk der ute, både muskelmessig og mentalt.
 
Fotografen vår haika med en snøskuter-ungdom, og knipsa noen magiske bilder av Joar som just har kommet ut av Willow
Foto: Hans Petter Sørensen


 
Sjølv om Iditarod ikkje har ein direkte tilkopling til turens ærend,  er den aldeles ikkje irrelevant for prosjektet vårt. Sola stråler og alle drøymer om å gå til anskaffing av huskyfarmar, spann og sponsorar. Dette er vesen som nyttar landskap for alt det den er verdt. Det er fascinerande å sjå kor lukkelege alle dei hundane me har møtt på er. Milde, gira og rause kroppspråk med smilande glis nærast. Hundar som får vere ute i lange dagar og halde på med det dei elskar å gjere. Iditarod er eit ekstremt døme på menneskje som har funni ei stor meining i å vere ute, noko som nærast liknar sjølve kjerna i Nesna-lærarane sine prosjekt, som dei no byrjar å få internasjonal oppmerksemd for. Viktigheita av å kunne gjere meiningsfulle handlingar ute, med kroppen i bruk og hovudet i tilfredstilt modus. Og at dette bør vere ein viktig del av born sin skulekvardag.

-Evelyn-



Endelig hjemme og endelig i mål!

Etter den lengste reisen i mitt liv er jeg hjemme i Norge igjen. Det føles godt å komme tilbake til kjente trakter selv om været ikke har vist sin aller beste side. I ukene som kommer venter både en praksisperiode og stormen Kyrre. Idyllsolen i Alaska som var med oss nesten hele oppholdet må vi klare oss uten.

I det jeg skriver dette sitter jeg i Mosjøen og følger med Iditarod og innspurten til høgskolen og Helgelands storfavoritt Joar Leifseth Ulsom fra Mo i Rana. Han har akkurat gått inn på en imponerende fjerdeplass etter å ha tilbakelagt ca 1800 kilometer på 8 dager, 19 timer, 1 minutt og 1 sekund. Det skulle ikke være mer en to minutter som skilte første og andreplass i årets Iditarod, noe som er nesten utrolig når man tenker på alle dagene disse hundene og førerne deres har løpt. Det er foreløpig bare kommet inn fem lag i mål, og resten av løpet kan følges via www.iditarod.com.
Det ser unektelig både magisk og fantastisk ut! En god stat på et meget tøft løp for Joar og de andre deltagerne!
Foto: Hans Petter Sørensen


Nå som praksisperioden er offisielt i gang og jetlagen begynner å slippe tak er det lett å se tilbake på hvor bra turen har vært. Alaska er trolig en av de vakreste statene i USA, og et fabelaktig reisemål for eventyrlystne. Spesielt heldig har vi vært som hadde med oss en profesjonell fotograf! De aller fleste bildene her på bloggen er tatt av Hans-Petter Sørensen. I tiden fremover kommer bildene til å skape litt Alaska-lengsel, det kjenner jeg allerede nå.

Det er ikke alle som får dratt til USA, og de aller færreste har hatt muligheten til å besøke Alaska. En slik tur, med alle opplevelsene jeg har hatt er jeg kjempe takknemlig for å ha deltatt på. Dette er virkelig en plass en bør få øynene opp for.


-Eirik-


Takk for oss!

Til sist vil vi gjerne få si takk til Høgskolen i Nesna som gjorde denne turen mulig ved å invitere oss med og støtte oss økonomisk. Vi har hatt en flott reise der vi har både lært og opplevd mye. Ikke minst har vi fått stiftet bekjentskap til Alaska University Anchorage og flere av lærerne og studentene der, fått vært med på Vinterfestivalen og sett oss rundt både i byen og utenfor byen.

Denne bloggen vil ligge på nett som et vitnesbyrd for turen vår, og for at studenter og lærere skal kunne gå inn og se hva vi har gjort, hvordan vi opplevde Anchorage, og muligens kan den også friste andre studenter til å ta turen over Atlanteren. Kanskje for et helt semester? 

Jeg vet i alle fall at tanken er ikke fremmed for meg etter å ha sett hva byen, universitetet og den fantastiske naturen i Anchorage, Alaska har å by på. 

- Catrine - 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar